Peili, tuo niin viattoman tuntuinen esine voi vaikuttaa yllättävän paljon elämäämme...
Pesin eräänä ilta kasvojani sellaisella ihanan pehmeällä konjac -sienellä. Ennen tätä hankintaa en ole kovinkaan paljon nauttinut kasvojen pesusta, mutta tällä sienellä kasvoja on ihana hieroa pidemmänkin aikaa. Pyöritellessäni sientä suljin silmäni. Hetken kuluttua tuli jännä tunne... Ihan kuin olisin kokenut asian aivan uudesta perspektiivistä. Koin asian ihmeellisesti ikään kuin sisältä päin. Olen joskus ennenkin miettinyt tätä asiaa, mutta tällä kertaa TUNSIN eron. Pohdittava kysymys kuuluukin: Miten paljon kokemus kehostamme vääristyy, kun näemme sen aina peilin kautta?
Ei ihme, että samaistumme voimakkaasti kehoomme, koska näemme itsemme pääasiassa peilin kautta. Tämä koskee erityisesti kasvojamme. Peilistä näemme kuitenkin luonnollisesti vain itsemme peilikuvan. Oletko kokenut tilanteen, että sinulla on esim. näppy naamassa ja tuijottelet sitä aina peilistä. Sitten jossain vaiheessa ilman peiliä havahdut, että näppy onkin toisella puolella kasvoja kuin olit kuvitellut. Tai jos kampaat tukkaasi jakauksen aina samalle puolelle päätä peilin avustuksella. Kiinnitätkö huomiota koskaan siihen, että jakaus onkin todellisuudessa toisella puolella päätä? Itse ainakin hyvin usein samaistun peilikuvaani. Koen, että jokin juttu on tietyllä puolella kehoani vaikka todellisuudessa se onkin toisella puolella. Toisaalta itsestään selvää, mutta samalla hämmentävää, eikö totta? Jos peili vääristää kokemuksen yhdestä näpystä naamassamme, kuinka paljon se vääristää kokemusta koko kehostamme ja olemuksestamme?
Olen hiljalleen alkanut tiedostamaan peilien vaikutusta elämässäni. Muutimme nykyiseen kotiimme parisen vuotta sitten. Olen aina tykännyt peileistä, sillä ne tuovat mielestäni tilan ja valon tuntua. Nyt kuitenkin tuntuu, että liika on ehkä liikaa. Kodissamme oli valmiiksi runsaasti peilejä (ei todellakaan ole tarvinnut lisätä yhtään). Peili on lähettyvillä melkein sama missä on ja mihin kääntyy ja sen lisäksi ne ovat isoja (lattiasta kattoon) ja wc:n ja pesuhuoneen peilit peittävät lähes koko seinät. Voitte siis kuvitella, että peiliin on tullut tuijoteltua! Nyt kuitenkin toivoisin, että voisin tuijotella niihin vähän vähemmän. On ahdistavaa, kun joka käänteessä näkee itsensä peilistä ja ihmisyyteen valitettavasti(?) kai kuuluu, että kuvaansa katsoo aina kun siihen on mahdollisuus, minä ainakin. Saattaa käydä niin, että itsensä suhteen muuttuu yhä vain kriittisemmäksi... tai sitten siihen tottuu ja turtuu.
 |
Montako peiliä näet tässä kuvassa? |
Palaan vielä kasvojen pesu kokemukseeni. Pestessäni kasvojani silmät kiinni, keskityin itse kokemukseen. En katsellut sitä enää peilin kautta niin kuin ulkopuolisen silmin, vaan menin kokemukseen "sisälle". Sieni tuntui ihan erilaiselle ja tuntui oikeasti, että minä itse koen tuon asian. Silloin kun tilannetta katselee peilin kautta, on kuin katselisi televisiota tai jonkun toisen henkilön toimintaa. Ja kuinka usein tätä tapahtuukaan elämässämme? Kuinka paljon teemme asioita peilin edessä: meikkaaminen, hampaiden harjaus, hiusten laitto, kasvojen pesu, pukeminen, voimaharjoittelu, muuten vain tuijottelu, itsensä arvostelu... Peilin kautta toimimalla on helppo unohtaa se miltä tuntuu, koska näemme peilistä nimenomaan vain ulkokuoren. Emmehän "näe" peilistä tunteitamme niin kuin niitä tunnemme ja koemme.
Tykkään, että kuntosalilla on peilejä, mutta lähinnä sen takia, että voin niiden kautta katsoa onko selkä suorassa ja meneekö liike sitä rataa kuin pitääkin jne (mutta valehtelisin jos väittäisin etteikö niistä toisinaan katsoisi onko kehitystä tapahtunut!). Luin joskus lehdestä, että entinen fitnesskilpailija Nora Yrjölä halusi salin, jossa ei ole peilejä. Näin on kuunneltava enemmän omaa kehoaan. Ymmärrän pointin. Peilit korostavat monessa asiassa ulkonäkökeskeisyyttä, mutta samaan aikaan unohdetaan miltä oikeasti tuntuu. Peilistä voi näkyä täydellinen vartalo, mutta ihminen onkin sisältä rikki, lopussa. Peilistä voi myös näkyä liikakiloja, raskausarpia, näppyjä, ryppyjä jne. mutta sisällä kukoistaa. Silloin peilikuva luo särön muuten eheään olemukseen ja saattaa lähes pilata elämän ja mahdollisuuden onneen. Jos tällainen ihminen unohtaisi peilin ja eläisi tuntemustensa mukaan, hän voisi hyvin ja olisi tyytyväinen itseensä. Jos olemme vaikkapa reilusti ylipainoisia, huomaamme sen kyllä kehossamme ilman peiliäkin, peili saattaa vain vääristää tilannetta. Joskus toki, peilikuva voi toimia herättäjänä siihen, että jotain on tehtävä. Mutta uskon, että jos kehoaan kuuntelee, se kertoo jo paljon ennemmin kuin peili, että homma ei ole nyt hanskassa ja jotain on tehtävä. Useinkin peilikuva tulee viiveellä. Oletko kuullut tarinoita, joissa paljon laihduttanut ihminen näkee vielä pitkään lihavan olemuksen tai lihonut ihminen yhtäkkiä havahtuu lihavuuteensa katsoessaan peiliin. Myös anoreksiaa sairastava ihminen näkee peilistä lihavan ihmisen, vaikka olisi enää vain luuta ja nahkaa. Peili ei siis ole luotettava mittari, silti olemme taipuvaisia uskomaan siihen kuvaan, minkä sieltä näemme.
Näkymä peilistä siis määrittelee hyvin paljon meidän olemustamme ja olotilaamme. Tämä on todella sääli, sillä emme ole yhtä kuin kehomme. Todellinen minämme on täysin muuta kuin mitä peilistä näkyy. Jos unohdamme edes hetkeksi ulkoiset viestit, voisimme herätä kuulemaan ja kuuntelemaan sisäistä ääntämme, joka useimmiten on oikeassa. Opettelemalla kuuntelemaan tuota ääntä, meillä on mahdollisuus löytää terveys, onnellisuus ja hyvä olo ilman ulkoisia vaikuttimia.
Oletko ollut tilanteessa, jossa kokeilet erilaisia asuja eikä mikään oikein tunnu hyvälle. Peilistä katsottuna, ulkoisesti jokin asu näyttää hyvälle ja puolisosi/kaverisi kehottaa sinua laittamaan tuon asun. Lähdet asu päällä juhliin, mutta koko ajan tunnet olosi epävarmaksi ja epämiellyttäväksi. Toisessa tapauksessa valitset asun, joka tuntuu todella hyvälle ja ns. omalta, vaikka kaverisi ei valitsisikaan tuota asua eikä se ehkä ole viimeisen muodin mukainen. Tässä asussa kuitenkin viihdyt ja olet itsevarma. Kummassa asussa loppupeleissä olet kauniinpi ja vedät katseita puoleesi? Kun tunnet olosi hyväksi, myös kannat itsesi ylväästi ja tämä heijastaa ulospäin sellaista kauneutta, jollaista pelkällä asuvalinnalla ei voi saavuttaa.
Haasteita on kaikenlaisia (tällä viikolla mm. valittamattomuus), mutta tällaista en ole itse aiemmin kokeillut: Olen viikon (tai alkuun vaikka päivän tai kaksi) katsomatta peiliin. Pieni peili on sallittu, sellainen mistä näkee silmän tai suun kerrallaan, mutta ei koko kasvoja. Tätä peiliä voi käyttää avuksi meikkaamisessa, jos se on välttämätöntä. Mutta muut asiat pyrin tekemään ilman peiliä. Tosin tiedän, että kotonani tämä on enemmän kuin haaste, koska peilejä on joka paikassa, eikä vessaankaan voi mennä tai pöntöllä istua katsomatta peiliin. Mutta yritän kuitenkin (ja vähintäänkin vähennän peiliin katsomista). Laitan silmät kiinni, toimin pimeässä, katson kattoa tai lattiaa tai mitä tahansa, että vältän peiliin katsomista. Haluan kokeilla, alkaako minusta tuntumaan erilaiselle, hyväksyykö itsensä helpommin sellaisena kuin on, korostuvatko muut aistimukset koska ne perustuvat "henkilökohtaiseen" kokemukseen/tuntemukseen peilikuvan sijasta.
Kokeile sinäkin niin huomaat millainen vaikutus peilillä on elämääsi! Jos et voi olla täysin ilman peiliä, niin kokeile sitä, että menet peilin eteen vain silloin kun sinulla on jotain hyvää kerrottavaa peilikuvallesi, älä silloin, kun haluat saada peililtäsi vastauksia/mielipiteitä tyyliin "kerro kerro kuvastin". Esim. ota hymy naamallesi ja katso peiliin ja tunne olosi jo ennalta hyväksi. Älä mene peilin eteen asenteella, että hymyilet vasta sitten, jos sieltä näkyy jotain erityisen hyvää. Jos tämä arkena on mahdottomuus esim. työsi takia, kokeile viikonloppuna tai lomalla.
P.S. Kokeilin tätä jo parina päivänä ja voin kertoa että ei ole helppoa! Etenkään kodissa missä oikeasti on peilejä joka paikassa. Vaatekaapille ja sänkyyn mennessä ovat seinän kokoiset peilit vastassa, samoin eteisessä, lasten huoneissa, WC:ssä, pesuhuoneessa... Mutta otan tavoitteeksi ainakin vähentää peiliin katsomista. Kokeilin jo pimeässä vessassa asiointia (oven raosta tulee hieman valoa, joten ei tarvi ihan sokkona toimia), hampaiden ja kasvojen pesua silmät kiinni, salilla tein liikkeitä tuijottaen seinää peilin sijasta. Heti törmäsin ilmiöön, josta edellä mainitsin: olo oli ihan hyvä, mutta mennessäni vaatekaapille vaistomaisesti katsoin peiliä ja heti kriittinen minä alkoi huutelemaan, ei auttanut kun laittaa vähän meikkiä naamaan ennen kuin lähti ulos. Tätä peili siis teettää! Kannattaa kokeilla!
P.P.S. Joskus on tietysti ihan hyvä vilkaista peiliin ulos lähtiessä, nähdäkseen roikkuuko lahkeesta vessapaperia tai ovatko aamuisen mustikkasmoothien siemenet täyttäneet kaikki hampaan raot. Vaikka toisaalta... onko silläkään väliä jos itsetunto on kohdillaan? Mitä väliä sillä on mitä muut ajattelevat, jos se ei loukkaa toisia? Mökillä ollessa on ihanaa, kun ei ole kuin yksi pieni peili ja sinnekin nähdäkseen on hieman kuroteltava. Viikko menee helposti näkemättä itseään peilistä. Vasta sitten, kun on lähdössä ihmisten ilmoille tulee ehkä vilkaistua, mitä mökkeily on saanut aikaan ;)