Aamulla lenkillä ollessani mietin unta ja sen merkitystä omassa elämässäni. Voisin sanoa, että ennen kulunutta vuotta en ole asiaa sen suuremmin ajatellut. Nukuin, kun nukkua täytyi. Sen verran tiesin, että yleensä olen ollut huono nukahtamaan ja unta on saanut odotella välillä pitkiäkin aikoja. Muutaman ajan jakson muistan elämästäni kun uni on tullut paremmin ja olen nukahtanut mm. television ääreen. Mutta nämä jaksot ovat olleet harvinaisempia. Nykyään kuitenkin tiedostan enemmän omasta nukkumisestani ja unestani. Tämä on auttanut löytämään itselleni sopivan unirytmin ja sen lisäksi olen oppinut, että useampi asia elämässäni on kytköksessä uneen.
Tullessani lenkiltä, törmäsin facebookissa juuri unesta kirjoitettuun blogitekstiin, joka löytyy tekstin lopussa olevasta linkistä.
Koska uniasia tuli tällä tavalla esille kahdesti saman aamupäivän aikana, ajattelin jakaa muutaman ajatuksen asiasta itsekin.
Mitä sitten aamulenkillä ajattelin? Mietin, että ihmiset tekevät todella paljon töitä öisin tai sitten tietokoneen ruutua tuijotellaan muuten vaan yömyöhään. Hetken aikaa jo ajattelin, että pitääkö minunkin alkaa tekemään hommia myöhään illalla, sehän on ihan normaalia. Mutta sitten palasin taas havaintoihin, joita olen itsestäni viimeaikoina tehnyt ja päätin, että yövalvominen ei ole minun juttuni. Jääköön sitten jotain tekemättä tai olenpa sitten jonkun mielestä huono ja saamaton ihminen kun en valvo yömyöhään töitä tehden, mutta minä haluan nukkua! Eikä kyse ole vain halusta, vaan minä TARVITSEN unta riittävästi selvitäkseni normaalista elämästä motivoituneena ja innostuneena ja nauttiakseni elämästä. Toki, nukkuminenhan ON yksi parhaista asioista elämässä, vaikka se nyt jonkun mielestä onkin "hukkaan heitettyä aikaa"...
Havaintoja, joita olen tehnyt omaan nukkumiseeni liittyen:
1. Opiskellessani oikeustieteellisessä, minulla ei ollut HAJUAKAAN unen merkityksestä omassa jaksamisessani. Heti kun otin tenttikirjan käteeni ja luettuani pari aukeamaa, kirja alkoi valumaan otteesta ja uni tuli silmään. Ja tämä oli normaalia silloin! Toki ajattelin, että uneliaisuus johtuu suhteellisen tylsästä tenttikirjallisuudesta, kun esim. luin prosessioikeuden kirjaa, hohhoijaaa! (tämä ei varmaankaan auttanut asiaa)
2. Silloin kun on huolia ja murheita, oikeasti nukkuu huonommin. Erityisesti jos niitä murheita miettii sängyssä siinä vaiheessa kun mieli pitäisi hiljentää ja valmistautua nukkumaan, unelle saa sanoa hyvästit ainakin muutaman tunnin ajaksi. Lisäksi yöheräily ja hikoilu on normaalia siinä tilanteessa. Yöhikoilu ja yöllinen pissaamisen tarve saattaa olla kytköksissä stressihormoni kortisoliin, joka aiheuttaa noita ikäviä yöllisiä vaivoja ja unen laatu on silloin todella heikkoa. Silloin on tärkeää päästä stressin lähteestä eroon mitä pikaisimmin. Tästä voi syntyä oikea noidankehä: stressi -> huonosti nukuttu yö -> huolet suurenee väsyneenä -> vielä enemmän stressiä -> vielä huonommin nukuttu yö jne...
3. Silloin kun olon tuntee turvalliseksi ja onnelliseksi, unen saanti helpottuu huomattavasti.
4. Kun yönsä on nukkunut heräämättä, aamulla on oikeasti pirteä olo ja saattaa herätä jo ennen kellon soittoa.
5. Hyvin nukutulla yöllä on ihan uskomattoman suuri vaikutus kaikkeen toimintaan päiväsaikaan.
6. Ei ole normaalia olla väsynyt päivällä. Jos näin on, sillon on hyvä palata edelliseen/edellisiin öihin ja tarkastella unen laatua. Toki vireyteen vaikuttaa myös muut seikat, kuten ravinto ja liikunta.
7. Säännöllinen yöuni on aivan loistava tapa pitää itsensä virkeänä päivästä toiseen. Olen lukenut, että tärkein aika nukkua on klo 22-02 (en muista mistä lähteestä tämä tieto on, mutta joku sitä on tutkinut). On siis väliä sillä, milloin nukkuu. Vaikka nukkuisi 8 tuntia yössä, vierystila on erilainen jos nukkuu esim. klo 02-10 tai klo 22-06. Olen huomannut tämän itse. Jos illalla valvoo myöhään ja vaikka aamulla saisikin nukkua pitkään, olo on ihan erilainen kuin jos menee ajoissa nukkumaan.
8. Säännöllinen uniaika on hyvä pitää viikonloppunakin (osaltaan se tapahtuu automaattisesti). Tämä auttaa saamaan kaiken irti viikonlopun palautumisesta ja uusi viikko alkaa oikeasti levänneenä.
9. Jos yöt ovat huonoja tai lyhyitä ja aamulla/päivällä/illalla tuntee normaalia suurempaa väsymystä, tämän huomaa mielialassa. Tämän olen hoksannut sitä kautta, että kun mielessä alkaa pyörimään negatiiviset ja jopa ahdistavat ajatukset, on kyse siitä, että olen väsynyt. Jos siis on mahdollista, kannattaa mennä nukkumaan kun olo on enemmän negatiivinen kuin positiivinen ja oman elämän ongelmat alkavat yhtäkkiä suurentua, vaikka todellisessa tilanteessa ei ole tapahtunut mitään muutosta. Tämä on yksi selkeimmistä havainnoistani viime kuukausien aikana.
10. Väsyneenä ei jaksa innostua mistään ja monet asiat tuntuvat raskaille. Väsymyksen ei tarvitse olla edes niin suurta, että tiedostaisi olevansa väsynyt. Mutta kun havaitsen näitä fiiliksiä, mietin millainen edellinen yöni oli ja kuinka väsyneenä heräsin aamulla. Ja tsädäm! Yleensä löytyy selkeä yhteys. Seuraavana yönä tiedän jälleen panostaa nukkumiseen.
11. Väsyneenä ei jaksa lähteä liikkumaan eikä miettiä syömisiään ja kaikenlaista herkkua tekee mieli. Jo yksistään tämä seikka vaikuttaa painonhallintaan. Ja jälleen, nukkumalla säännöllisemmin ja enemmän, tämäkin kuoppa ylitetään.
12. Jos haluaa nukahtaa suht nopeasti ja vieläpä nukkua hyvän, katkeamattoman yön, ajatusvirta on opittava sammuttamaan nukkumaan mennessä. Muuten se huutelee niin kauan kuin haluaa ja varmasti estää sinua nukahtamasta. Uskon, että mm. tähän perustuu tv:n ääreen nukahtaminen: kun katsoo televisiota, omaa ajatustyötä ei ole (mieti miten tv:n katselu laiskistuttaa aivoja!) ja unen saanti helpottuu. Kun siitä havahtuu ja menee sänkyyn nukkumaan, useimmat sanovat, että "ei se uni tietenkään sitten enää tule". Tämän taas uskon johtuvan siitä, että mitä pidempi matka sohvalta on sänkyyn (sisältäen wc-käynnit, valojen sammuttamiset yms.), sitä skarpimmaksi mieli tulee ja ajatuksia alkaa virtaamaan, joka taas estää unen tulon. Siirtymisen pitäisi siis tapahtua mielen hiljaisuuden vallitessa.
13. Ruutujen tuijottaminen liian myöhään hidastaa unen tuloa. Tämän olen jälleen huomannut selkeästi. Pahinta kaikista, on ottaa tabletti sänkyyn ja surffailla netissä juuri ennen nukkumista. Ei varmasti tule uni! Laitan siis vähintäänkin tietokoneen, tabletin ja kännykän pois viimeistään tuntia ennen nukkumaan menoa. Televisiolla en ole huomannut olevan yhtä suurta vaikutusta (paitsi jos katsoo jotakin liian jännittävää), mutta mielellään vältän sitäkin.
14. Joskus saadessani päivällä jonkin suuren oivalluksen, olen niin innoissani ja ideoita syntyy niin paljon, että mieli on vaikea hiljentää illalla. Silloin on hyvä kirjoittaa mieleen tulleet asiat paperille ja jättää homma yön yli hautumaan ja toivoa, että ideoita syntyy vielä seuraavanakin päivänä :) Mutta toisaalta, näitä hetkiä on niin harvoin, että jos tästä syystä uni jää joskus vähemmälle, siitä tuskin on haittaa, jos vastapainoksi saan paljon uusia ideoita :)
15. Unen saantia auttaa, kun rentouttaa kehon ja ajattelee kivoja asioita, esim. unelmia ja tavoitteita. Ajateltavat asiat eivät saa olla liian intensiivisiä, kuten tarkkoja suunnitelmia, koska se pitää mielen skarppina ja uni ei tule. Höyhenen keveät ajatukset auttavat!
Suosittelen siis ehdottomasti kokeilemaan säännöllistä yöunta. Mene nukkumaan klo 22-23 (viimeistään). Pidä säännöllistä unirytmiä jonkin aikaa (vähintäänkin useita viikkoja) ja tarkkaile, miten tämä vaikuttaa esim. edellä mainitsemiini asioihin sinun kohdallasi. Pidä vaikka päiväkirjaa. Kirjaa aamulla heti herättyäsi ylös, kuinka koet nukkuneesi yön, heräilitkö ja kauanko nukuit. Olitko virkeä herätessäsi jne. Oman yöunen tarvetta (pituutta) on hyvä testata erityisesti silloin, kun aamulla ei tarvitse laittaa herätyskelloa soimaan.
Minulla meni kauan havaitessani näitä asioita, mutta se on ollut palkitsevaa; tiedän, että kunnolla nukuttu yö auttaa moneen ongelmaan :)
Tässäpä vielä aiemmin mainitsemani linkki "olet idiootti jos et nuku":
http://www.hannakaisaraninen.com/blog/2015/10/7/olet-idiootti-jos-et-nuku
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti