Sanotaan, että ihmisellä on n. 50 000 ajatusta päivässä. Tämä kuullostaa hurjalle määrälle, mutta lähtökohtaisesti ihminen ajattelee koko ajan. Vaatii harjoittelua, että mieli saadaan hiljaiseksi (mm. meditoimalla). Ajatuksen ja ajattelun voi erottaa toisistaan. Ajatukset ovat enemmän automaattisia kuin ajattelu.
Ajatuksia tulee ja menee. Ne ovat kuin filminauha, joka pyörii lakkaamatta. Meidän on aika vaikea hiljentää mielemme pitkäksi aikaa niin, ettei mieleemme tule yhtään ajatusta. Ohi menevät ajatukset eivät ole kovin vahingollisia, ja usein emme voikaan niille mitään. Ne vain tulevat jostain. Emme ole edes tietoisia kaikista ajatuksistamme ja useat niistä unohdamme saman tien.
Ajattelu sen sijaan on tietoisempi prosessi ja enemmän hallittavissa. Jos ajatukset ovat filminauhalla pyöriviä kuvia, niin ajattelu on sitä, kun nappaamme sieltä jonkun kuvan erityistarkasteluun, ryhdymme siis ajattelemaan. Meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä me ajattelemme. Tämäkin toki on useilla aika tiedostamaton prosessi, mutta tulemalla tietoiseksi ajatuksistamme, voimme myöskin paremmin hallita niitä ja siten vaikuttaa elämäämme. Usein ajatteleminen on oikea lumipalloefekti. Pieni ajatus alkaa pidemmän ja syvemmän mietiskelyn jälkeen tuntua todella suurelta ja valtaa ajatuksemme kokonaan. Tämä taas vaikuttaa suuresti meidän tunteisiimme ja mielialaamme sekä myös energiatasoihimme ja sitä myöten myös tekoihimme. Usein antaudumme täysin ajatusten valtaan ja samalla lakkaamme havainnoimasta ympäristöä. Uppoudumme ajatustemme vietäväksi ja alamme uskoa kaikkea mitä siellä pyörittelemme. Joskus tarvitsemme kunnon ravistelun, jotta pääsemme ajatusten maailmasta pois. Tuntuu, että jotkut tarvitsisivat ravistelua ja kovasti. Monenlaiset vainoharhat, mustasukkaisuus, turhat epäilyt yms. saavat alkunsa vain omassa mielessä (ja usein nämäkin ajatukset ovat omien ominaisuuksien projisointia ympäristöön), mutta joilla ei ole vastinetta todellisuudessa. Ajattelevalle ihmiselle ne kuitenkin saattavat olla täyttä totta. Usein ajatukset voivat siis olla vahingollisia, sekä ajattelijalle itselleen, että ympäristölle. Onneksi meillä on kuitenkin vaihtoehto ja voimme muuttaa omat ajatuksemme positiiviseksi ja rakentavaksi. Voimme valita ajatusvirrasta hyviä ajatuksia ja jatkaa niiden työstämistä ja sivuuttaa negatiiviset ajatukset antamatta niille arvoa ja aikaa (tämä ei tarkoita samaa kuin tunteiden tukahduttaminen). Ajatukset ovat toisinaan pahin vihollisemme ja este elämästä nauttimiselle ja menestymiselle.
"Ajatukset luovat todellisuutemme."
Olemme sitä, mitä ajattelemme. Ajatuksilla on voimaa. Usein saamme tapahtumaan muutoksen ympäristössämme, muuttamalla ajatteluamme. Jostakusta tämä saattaa kuullostaa humpuukille, mutta niin se vain menee. Ajatukset luovat tunteemme. Ensin tulee ajatus ja sen jälkeen tulee tunne, hyvä tai huono. Tarkkailepa joskus tunteitasi, mistä jokin tunne sai alkunsa? Yleensä se on ajatus. Voimme nostaa energiatasojamme ja mielialaamme, kun ryhdymme ajattelemaan jotakin positiivista, iloista tai rakentavaa. Päinvastoin taas saamme fiilikset äkkiä laskemaan ja tuntemaan itsemme surullisiksi, haikeiksi, ahdistuneiksi, vihaisiksi jne. kun takerrumme johonkin negatiiviseen ajatukseen ja alamme pyörittelemään sitä mielessämme. Heijastamme näitä tunteita ympäristöömme, jolloin ympäristö reagoi sinun tunteisiisi. Haluatko heijastaa ympäristöösi negatiivisia vai positiivisia tunteita? Mieti silloin mitä kannattaa ajatella ;)
Yksi esimerkki siitä, kuinka ajatuksesi saavat sinut näkemään todellisuuden; Olet syönyt suklaapatukan, leivonnaisen tai muuta kalorista herkkua. Tiedät, että sellainen ruoka on pahasta. Saatat ajatella:"En saisi syödä näin, nyt tuli ainakin kilo lisää painoa, olen hirveä läski". Katsot peiliin ja näet selvästi kuinka naama on turvonnut ja vatsa pömpöttää. Toisella kertaa päätät aloittaa paremman elämän ja käyt lenkillä. "Tunnenpa oloni terveeksi, laihaksi ja hyvinvoivaksi", ovat ajatuksiasi. Ja kappas, heti lenkin jälkeen näet selvästi, että jotain muutosta parempaan on tapahtunut. Totuushan kuitenkin on kummassakin tapauksessa se, että yhdellä hyvällä tai huonolla valinnalla ei ole vielä vaikutusta painoosi. Toki, nesteitä saattaa poistua/kertyä, joten siinä mielessä kehossasi voi tapahtuakin jotain. Mutta useasti kyse on omista mielikuvistasi, ajatuksistasi. Näin myös anorektikot näkevät itsensä lihavina, koska heidän mielessään pyörii mm. "olen lihava" -mantra.
Harjoittele valitsemaan ja viljelemään hyvä ajatuksia, koska ne saavat hyviä asioita tapahtumaan. Ajatuksia ei ole pakko uskoa, ne saattavat väittää vaikka mitä hullua. Vuosia sitten psykologian luennolla luennoitsija sanoi jotain, mikä jäi mieleen; Mielesi kertoo sinulle monenlaista tarinaa itsestäsi ja ympäristöstäsi. Mutta silloin kannattaa vain sanoa itselleen: "kiitos mieleni näistä mielenkiintoisista ajatuksista! (mutta en usko niitä/en tartu niihin)". Eli havainnoi ne, mutta jättää ne omaan arvoonsa.
Usealla on vaikeuksia saada illalla unta tai yöllä herää ja mieli täyttyy ajatuksista, useimmiten lähinnä huolista ja murheista. Niin kauan kuin pyörität huolia ja murheita, saat odotellakin unta. Sen sijaan jätä negatiiviset ajatukset pois sängystä. Siinä vaiheessa kun laitat pääsi tyynyyn täytät mielesi positiivisilla, kivoilla asioilla joita päivän aikana on tapahtunut, mukavilla tulevilla asioilla tai mielestäni paras kaikista; unelmilla. Unelmat ovat mukavia ajatuksia, mutta ne eivät ole liian tarkkoja, joka taas saattaisi häiritä unen tuloa. Ja oletko miettinyt, miksi saatat nukahtaa television ääreen, mutta siirryttyäsi sänkyyn uni katoaa? Televisiota katsellessa olet lakannut ajattelemasta, ajatuksesi eivät pidä sinua hereillä. Mutta siinä vaiheessa, kun menet sänkyyn (varsinkin jos satut tekemään edes jotain pientä siinä välissä) mielesi ehtii heräämään ja täyttyy unta häiritsevillä ajatuksilla. Muuta siis ajattelusi laatua erityisesti ryhtyessäsi nukkumaan. Tai käytä keinoja, jotka muutoin saavat häiritsevät ajatuksesi katoamaan (esim. laskeminen 100:sta 0:aan, kehon rentouttaminen).
"When you change the way you look at things, the things you look at change." -Wayne W. Dyer
Elämä tapahtuu ympärillämme. Jos olet liian uppoutunut omiin ajatuksiisi, etkä huomaa ympäristöäsi, elämä menee ohitse huomaamatta. Siksi olisi tärkeää harjoitella välillä tietoista olemista. Ole tässä hetkessä, älä anna ajatusten palata menneeseen äläkä eksyä tulevaisuuteen. Havainnoi ympäristöä sellaisena kuin sen näet, arvostelematta ja tuomitsematta. Anna ajatustesi ja mielesi levätä. Edes pienen hetken.
Kotitehtävä: Tarkkaile ajatuksiasi päivän ajan. Millaisiin asioihin tartut ja mitä ajattelet? Jos alat ajatella negatiivisia ajatuksia, huomaatko jonkin tunteen heräävän? Vaihda sitten ajatusta ja ryhdy ajattelemaan jotain erityisen kivaa ja tarkkaile tunteidesi muutosta tämän jälkeen. Tuntuuko tämän jälkeen, että voisit paremmin kontrolloida ajatuksiasi?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti