Vaikka itse pyrin näkemään asiat aina mahdollisimman positiivisessa valossa, en voi mitään sille että jotkut asiat vain alkavat ärsyttämään. Suuttumusta ja vihaa tunnen harvoin, mutta lievempää ärsytystä kyllä sitäkin useammin. Joissain tilanteissa tuntuu, että se on luonnollinen ja spontaani reaktio. En vain voi mitään sille että tämä juttu nyt ärsyttää! Minua on kuitenkin alkanut ärsyttämään ja mietityttämään se, miksi niin useat asiat ärsyttävät. Ärsyttävää!!
Nyt olen kuitenkin alkanut oivaltamaan ja erityisesti tiedostamaan sen, miksi negatiivisia tuntemuksia herää. Kun asian tiedostaa, sille voi myös tehdä jotain. Mikä sitten on se ajatus lähes kaikkien negatiivisten tuntemuksien taustalla? Oletko miettinyt asiaa koskaan? Jos sinua kiinnostaa havahtua asiaan itse, älä lue tällä kertaa tätä pidemmälle, sillä paljastan asian ihan kohta ;) Tarkkaile itseäsi ja ajatuksiasi sillä hetkellä kun negatiivinen tunne (viha, suuttumus, ärsyyntyminen, kateus, mustasukkaisuus yms.) nousee pintaan. Miksi suutuit asiasta? Mene syvälle ja ole rehellinen itsellesi. Palaa sitten tähän tekstiin ja katso tulitko samaan johtopäätökseen.
Kaveri on myöhässä. Puoliso jättää wc-pöntön renkaan ylös. Lapsi kaataa maidon. Tietokone ei toimi. Lompakko on hukassa. Toiset autoilijat törttöilevät. Joku tönäisee sinua kadulla. Puoliso sanoo sinulle jotakin loukkaavaa. Sinua petetään. Rahasi ovat lopussa.
Esimerkkejä negatiivisia tuntemuksia aiheuttavista tilanteista on loputtomasti. Näitä asioita kuitenkin yhdistää yksi asia. Tämä ajatus on syy siihen miksi sinussa nousee vihaa, suuttumusta ärsytystä jne.
"Miksi ympäristö ei toimi ja käyttäydy niin kuin minä ja niin kuin minä haluan sen toimivan ja käyttäytyvän!?!" Niin, tämä on se pohjimmainen kysymys joka noissa tilanteissa herää. Odotamme ja haluamme ympäristömme toimivan samoin kuin me itse toimimme ja haluamme sen toimivan haluamallamme tavalla. Kun se ei sitten toimikaan niin, negatiiviset tunteet heräävät. "Minä en koskaan tekisi noin." "Minä haluan tämän menevän näin." Mutta eikö tämä olekin hullua? Me kaikki olemme erilaisia. Emme voi mitenkään olettaa, että maailma toimii niin kuin me haluamme sen toimivan saatikka, että se toimisi samoin kuin me toimisimme. Palaa nyt mielessäsi niihin asioihin, jotka ovat aiheuttaneet sinussa negatiivisia tunteita viime aikoina ja testaa soveltuuko tämä ajatus niihin tilanteisiin. Veikkaan, että sopii. Näin ainakin minulla. Tämä soveltuu myös esineisiin; Kuinka monesti olet hermostunut kun tietokone ei toimi tai toimii liian hitaasti?
Miten tästä voi sitten päästä eroon? Hyväksy se, että asiat ja ihmiset eivät ole samanlaisia kuin sinä, eivätkä ne toimi niin kuin sinä haluaisit! Ajattele esim.: "Hänellä on erilainen tapa toimia, jota en juuri nyt voi hyväksyä, mutta hänellä on siihen oikeus". Jos perheenjäsentesi toiminta suututtaa tai kiukuttaa, muista, että heillä on oma vapaa tahtonsa ja he toimivat omalla tavallaan vaikkei se olisikaan sinun tapasi toimia eikä sinun odotustesi mukaista. Kenenkään tapa toimia ei ole enemmän oikea kuin toisen, on vain erilaisia tapoja toimia (nyt en puhu esim. lapsen kasvatuksesta, tästä myöhemmin lisää, tai lain rikkomisesta, mutta siinäkään ei periaatteessa ole oikeaa tai väärää, on vain lainvastaista toimintaa). Tässä puhun nimenomaan normaalista elämästä, jossa koemme negatiivisia tunteita lähes päivittäin, mutta jotka ovat lähestulkoon turhia "verenpaineen nostattajia". Tämän uuden asenteen omaksuminen voi parhaassa tapauksessa kohentaa terveyttäsi, koska negatiivisten tunteiden tunteminen ja kokeminen on haitallista terveydellesi, koska kehosi reagoi myös fysiikan tasolla mm. vihaasi ja suuttumukseesi.
Hyväksy, että asiat ovat sellaisia kuin ovat. Ne joihin voit oikeasti vaikuttaa, vaikuta, mutta useisiin asioihin emme voi vaikuttaa. Hyväksy toiset ihmiset sellaisina kuin he ovat ja anna heidän olla omia itsejään. Tee samoin itsellesi ja omalle toiminnallesi. Parhaiten voit vaikuttaa omaan toimintaasi ja asenteeseesi. Toki, jos toinen esim. loukkaa toistuvasti, voi asiasta sanoa, koska toinen voi taas olettaa sinun olevan samanlainen kuin hän, joka ei loukkaantuisi moisesta. Kun tiedostat tämän, ehkä seuraavalla kerralla et suutukaan niin paljoa kun asiat eivät mene toivomallasi tavalla. Saatat huomata jopa huvittuvasi niistä asioista, joiden takia aiemmin päässäsi "napsahti". Toisten toiminnassa ei ole kyse sinusta vaan heistä itsestään, vaikka toiminta joskus näennäisesti kohdistuisikin sinuun. Huomaat, että toisten toiminnan takia ei kannata menettää omaa mielenrauhaansa. Keskity vain omaan toimintaasi ja ole oma itsesi.
Do not let the behavior of others destroy your inner peace.
- Dalai Lama
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti